top of page

Halk Oyunu Nedir ?

Geleneksel Halk oyunlarımız çalan müzik eşliğiyle beraber ve danslardan oluşan oyunlardır. Halk oyunları geleneksel olarak hayat bulur ve her yörenin ruhunu yansıtan oyunlar yöresel halka oyunları olarak vücut bulmaktadır. Halk oyunları yörelere göre değişim göstererek kendi kültürlerinin geleneksel yapısını dans olarak ortaya açıkça koymaktadır. Geleneksel Halk oyunları nelerdir? Hangi yörelerin Türk Halk dansları herkesin öğrenebildiği bir dal haline gelmiştir? Türkiye dört bin üzerinde Halk oyunu oynanmaktadır. Kültürel kimliğin bir parçası haline gelen oyunlar geçmişle geleceği buluşturan, en önemli kaynaklardan biridir.

 

 

Türk Halk Oyunları nelerdir

Türk halk oyunları zeybek, horon, kaşık oyunları, Kafkas oyunları, halay, hora ve bar oyunları olarak ayrılmaktadır. Şimdi bu oyunları daha geniş biçimde inceleyip, daha fazla bilgiye ulaşalım.

Zeybek tek oynanan veya teklerden oluşan ve bir daire şeklinde bütünlük sağlanan oyunlardan biridir. Ege Bölgesine ait olan oyun Egenin efeleri olarak adlandırılır.

Horon oyuncuların dizilerek oynadığı oyunlardan biridir. Karadeniz Bölgesine has bir oyun olan horon eğlenceli kemençe veya davul eşliğinde icra edilmektedir.

Kaşık oyunları Ellerinde kaşık bulunduran oyuncular, ritim aracı olarak kaşıkları kullanırlar. Kulağa çok hoş gelen kaşık ritimleri eşliğinde, izleyenler hemen Akdeniz ve Güney Anadolu kesimlerine ait olduğunu anlarlar.

Kafkas oyunlar Kuzeydoğu Anadolu ve İç Artvin’ de oynanan oyunlardan biridir.

Halay toplu oynanan dizi şeklinde oyuncuların birbirine tutunarak oynadığı oyunlardan biridir. Halaylar davul ve zurna eşliğine oynanır ve yörelere göre değişim gösterir.

Hora Trakya çevresinde oynanan disiplinli bir şekilde dizi halinde oynanan oyunlardan biridir.

 

Geleneksel oyunlarımızın diğerleri ise İsmini Atamızdan alan Atabarı, Artvin’ de oynanır. Çayda çıra Elazığ, Güneydoğu Bölgesinin kültüründe var olan ve çekilen halaylar, Kültürümüzün halk oyunlarda da barınan zenginliği açıkça gözler önüne sermektedir. Geleneksel olarak oynanan ve görsel zenginlik katan oyunlar semah, karşılama, teke zortlatmasıdır. Ülkemizin her kösesinde sevinçleri, acıları ve umutları anlatan geleneksel oyunlarım, halk ezgilerimiz mevcuttur. Şenlik ve festivallerde oynanan oyunlar kültürümüzü büyük bir gururla sergilemektedir.

  • Wix Facebook page
  • YouTube Klasik
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page
Anasayfa
Kulübümüz
Hakkımızda
Yönetim Kurulumuz
Misyonumuz Vizyonumuz
Tüzüğümüz
Eğitmen Kadrosu
Dansçılarmız
Yörelerimiz
Basında Biz
Başarılarmız
bottom of page